SSC CGL Tie

Reasoning for SSC CGL Exam. | Free Download

Advertisements
SSC CGL Tie

Reasoning

Directions (1-5): In each of the following questions, select the related word from the given alternatives,
1. Fast : Hunger :: Race : ?
(a) Smartness (b) Strength
(c) Horse           (d) Fatigue
2.Saw : Carpenter :: Scissors : ?
(a) Farmer (b) Tailor (c) Painter (d) Artist
3. Good conductor: Copper :: Bad conductor : ?
(a) Iron   (b) Aluminium
(c) Wood(d) Coal
4. Leg : Knee::Arm : ?
(a) Hand (b) Wrist (c) Elbow (d) Sleeve
5. Defy: Obey :: Rest : ?
(a) Lazy (b) Idle
(c) Labour  (d) Work
6. Pointing towards A, B said “your mother is the younger sister of my mother”. How is A related to B?
(a) Uncle (b) Cousin (c) Nephew (d) Father 1
7. Ais B’s wife’s husband’s brother. C and D are sisters of B. How is A related to C?
(a) Brother    (b) Sister-in-law
(c) Wife           (d) Sister
8. A man ‘P’ goes to a party hosted by his brother ‘Q?
who has a daughter M. M is dancing with her brother ‘N’. How is P’ related to “N’?
(a) Nephew (b) Father
(c) Uncle       (d) Cousin
Directions (9-11): In the following question you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols :
9. If T means ‘X’, U means “_”, V means “÷”
and W means ‘+’, then what will be the value of the following expression:
(50 V 2) W (28 T 4)
(a) 142 (b) 158
(c) 137  (d) 163
10. If + stands for *; – stands for #; x stands for @ and ÷ stands for %, then which of the following statements is correct?
(a) 256% 16 @ 5 # 28 = 52
(b) 256 # 16 % 5 # 28 = 120
(c) 256 @ 5 % 16 * 28 = 408
(d) 256 # 16 @ 5 % 28 = 80
11. If x stands for ÷, ÷ stands for +, + stands for -, and – stands for x, then what is the value of (30+20) – 5(7 ÷3) x 25 = ?
(a) 100 (b) 10 (c) 20 (d) 25
12. Select the related numbers from the given alternatives:
121:12::25:?
(a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) 8
13. Select the related number from the given alternatives:
20:11: : 102: ?
(a) 49 (b) 52 (c) 61 (d) 58
14. Select the related numbers from the given
alternatives :
6:5::8:?
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 10
Directions (15-16): In the following questions a word is followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word.
Find this word.
15. REVOLUTIONARY
(a) REVOLT. (b) TRAIL (c) VOCATION (d) VOLUNTARY
16. OUTRAGEOUS
(a) GREAT (b) OUTAGE (c) SURAT (d) GREGARIOUS
17. Shama, during the time of sunset, started walking towards the opposite side of sun and then she turns right and right again. What direction is she facing?
(a) South (b) West (c) East (d) North
18. In Ravi’s clock shop, two clocks were brought for repairs. One clock has the cuckoo coming out every sixteen minutes, while the other one has the cuckoo coming out every eighteen minutes. Both cuckoos come out at 12.00 noon. When will they both come
out together again?
(a) 2 : 06 PM (b) 2:08 PM
(c) 2 : 24 PM (d) 2:32 PM
19. A clock only with only dots marking 3, 6, 9 and 12 position has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of
the clock as 4.50. What is the actual time?
(a) 08:10 (b) 02:40 (c) 04 : 50 (d) 10 : 20

20. Directions  : In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
20. 2, 6, 12, 20, 30, 42, ?

ANSWER

SSC CGL REASONING PRACTICE SET – ANSWERS
1.(d) 2. (b) 3. (c) 4. (C) 5. (c) 6. (b)  7. (a) 8. (C) 9. (C) 10. (a) 11. (C) 12.(b) 13. (b) 14. (c) 15. (c)  16. (d) 17. (b)  18. (c) 19. (b) 20. (b)

Share the post
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisements
Button
WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Group Join Now